Přejít na obsah
Proč se vyplatí kupovat ručně vyráběnou keramiku?

Proč se vyplatí kupovat ručně vyráběnou keramiku?

Vždycky je to o poměru cena a kvalita. Abychom skutečnost podložili fakty, sepsali jsme pro vás pár důvodů, proč dává smysl připlatit si (často jen pár korun) za ručně vyráběný nadčasový hrníček místo sezónní kolekce z nejbližšího obchodního centra.

Reálná hodnota ručně vyráběného zboží mnohonásobně převyšuje jeho původní cenu. S postupně sílícím trendem vzdalování se od kultury jednorázového použití a minimalismem jako životní filozofií se učíme vybírat věci s rozvahou, které nám doma vydrží ideálně několik let a jsou svým designem i povahou unikátní.


Čím se liší ruční výroba od sériové

Hned na úvod je důležité zmínit, že srovnávat ručně vyráběné produkty s těmi od velkých korporací nedává ve své podstatě smysl. Způsob, jakým se ruční výrobky prodávají, nakupují a dostávají do oběhu, se výrazně liší. Je to jako srovnávat marmeládu zakoupenou v supermarketu s domácími povidly vyrobenými z místně pěstovaného ovoce, v domácí zavařovačce se štítkem. Zaměřujeme se proto pouze na tři všeobecné, ale z našeho pohledu klíčové faktory.  

 

Udržitelnost na prvním místě

Nákup ručně vyráběných produktů je udržitelnější. Ve všech ohledech. Sériová výroba spoléhá na silný konzum, který vede k tlaku na ceny. Výrobci snižují náklady, které jim umožňují při zdánlivě nízkých cenách dosahovat většího zisku. Pokud se však na masovou produkci podíváme více zblízka, zjistíme, že v jejím jádru stojí po celém světě milióny lidé, kteří jsou nuceni do nízko placených zaměstnání, která brání rozvoji jejich prostředí. Bohatší národy se poté podílí na dotacích, půjčkách, záchranné pomoci a dobročinných příspěvcích, které zvyšují náklady pro spotřebitele o skryté poplatky ve srovnání s původním nákupem.

 

 

Nadčasovost, která neomrzí

Každý ručně vytvořený kousek je jedinečný a není potřeba ho nijak vylepšovat. Na rozdíl od sériových předmětů označovaných jako „použij a vyhoď” jsou ručně vyráběné produkty navrhovány tak, aby vydržely a nemuseli jsme je po pár týdnech či měsících měnit za nové, lepší. Jejich jedinečnost spočívá v drobných nedokonalostech, které je činí zajímavými. Pokud tak vlastníte třeba ručně vyráběný hrneček, vlastníte něco výjimečného, co více než 7 miliard lidí na světě nemá a mít nebude.

 

 

Zachování řemesla a umělecké činnosti

Nákup ručně vyráběných výrobků přispívá k udržení řemeslných dovedností, které se ve velké míře pod vlivem narůstající síly technologií ve společnosti vytrácejí. Ručně vyráběné produkty zachovávají tradice a inspirují nové generace ke vzdělávání v řemesle.

 

 

 

Prohlédněte si, jak vypadá ruční výroba v podání ulivilu.


Drawer Title
Pojďte dál a buďte jako doma. Dáte si cookie?

Abychom vám návštěvu v ulivilu co nejvíce zpříjemnili a poskládali pro vás nabídku přímo na míru, potřebujeme k tomu váš souhlas.

Podobné produkty